Kunne du tænke dig at “designe” mad, arbejde med smagsoplevelser, og tilberede lækre retter; så er en karriere som kok måske noget for dig. Her kan du læse om, hvordan du bliver kok, og hvad jobbet egentlig indebærer.

Som kok arbejder du med at forberede, tilberede og præsentere mad.

Som kok arbejder du med at forberede, tilberede og præsentere mad.

Hvad laver en kok?

Som kok arbejder du med at

  • Finde og indkøbe råvarer
  • Tilberede mad ved stegning, kogning, sautering og mange andre metoder
  • Sammensætte mad til komplette retter
  • Anrette og præsentere mad på en appetitvækkende måde
  • Rengøring i køkkenet
  • Planlægge menuer
  • Samarbejde med andre roller i køkkenet og restaurant personale
  • Administrativt arbejde i forbindelse med køkkendrift, såsom regnskab, indkøb og lignende

Som kok er du ansat i et køkken. Det kan både være i en restaurant, en café eller en virksomhedskantine eller et institutionskøkken.

Hvordan bliver man kok?

Titlen kok er ikke en beskyttet titel. Enhver der arbejder med at lave og tilberede mad på fuld tid for andre, kan i princippet kalde sig kok. I Danmark fungerer det dog sådan, at jobs som kok næsten udelukkende tager folk ind, der har uddannelse om gastronom, hvilket er en beskyttet titel. Så i praksis kan man ikke blive kok i erhvervslivet uden at have uddannelsensom gastronom.

  • Du skal have afsluttet 9. klasses eksamen
  • Grundforløbet på 20 uger foregår på tekniske skoler i hele landet, og giver dig blandt andet en introduktion til arbejdet som kok, retningslinjer for behandling og tilberedning af mad o.l..
  • Du skal herefter i lære som kokkeelev i 3 og et halvt år. Du skal selv finde din læreplads, og vil få udbetalt løn under læreperioden.
  • Herefter kan du kalde dig gastronom eller kok.
  • Du kan også vælge en kortere udgave af uddannelsen, der kun samlet tager 2 år, og giver dig mulighed for at få arbejde indenfor faget hurtigere som gastronomiassistent.

Er det nemt at få arbejde som kok?

Ja, det er faktisk relativt nemt at få arbejde som kok, når først man har uddannelsen. Der vil altid være brug for folk, der kan lave mad. Der er også stor variation i, hvilke steder man kan få arbejde – alt fra dyre restauranter, caféer til cateringbranchen, kantiner, offentlige institutioner, feltkøkker og lignende. Der er også meget typisk, at uddannede kokke starter egen restaurant.

Relevante links om at blive kok

Mere du kan blive