Kunne du tænke dig at arbejde med mennesker og rådgivning? Synes du kost, diæter og sund levestil er spændende? Så kunne jobbet som kostvejleder være noget for dig. Her kan du læse om, hvordan du bliver kostvejleder, og hvad jobbet egentlig indebærer.

kost diæt mad

En kostvejleder hjælper mennesker med at komme i gang med en sundere livsstil. Det handler ofte om at tabe vægt, og forstå, hvad man spiser.

Hvad laver en kostvejleder?

En kostvejleder arbejder med at rådgive mennesker til en sundere livsstil:

  • Hjælper personer med overvægt, undervægt, allergi eller overfølsomhed fx glutenintolerans (cøliaki) eller laktoseintolerans (mælkeallergi)
  • Vejleder mennesker med diabetes, insulinresistens eller blodsukkerproblemer
  • Kan også hjælpe med fordøjelsesproblemer, forhøjet kolesteroltal, skrumpelever, mave- tarmsygdomme og endda visse typer kræft
  • Vælger og sammensætter den rigtige kost og lægger kostplaner, som klienten kan følge
  • Giver generel støtte til mennesker, der ønsker at leve sundere
  • Har en opdateret viden om sundhed gennem kost og livsstil.

Hvordan bliver man kostvejleder?

Titlen kostvejleder er ikke en beskyttet titel. Enhver der arbejder med at vejlede i sund livsstil gennem kost på fuld tid kan i princippet kalde sig kostvejleder.

I Danmark har nogen kostvejledere dog en privat uddannelse indenfor motion, kost eller sund livsstil. Nogen har taget kortere kurser og opbygget erfaring.

  • Mange kostvejledere er autodidakte (selvlærte). De har gennem livserfaring og vidensopbygning fået tilstrækkelig kompetence til at vejlede andre i kost. De kalder sig kostvejledere.
  • Du kan tage en privat uddannelse. Der er mange forskellige uddannelser som kostvejleder, men de fleste tager et antal uger og koster 10-30.000 kr. Det foregår steder som Fitness institute, Atwork, Vanecoach og Sense, og nogen af dem kalder det “certificeret kostvejleder”. Det kan både være online learning og i klasselokaler.
  • Det er også muligt at tage korte kurser, fx. weekendkurser i kostvejledning
  • Nogen kostvejledere har en anden uddannelse indenfor ernæring eller gastronomi. Det kan være de er uddannet som kok eller ernæringskonsulent.
  • Nogen kostvejledere kommer fra en sundhedsfaglig baggrund og har opbygget viden indenfor kost.
  • Det er meget normalt at starte et mindre firma (enkeltmandsvirksomhed) og lave en hjemmeside.

Forskellen på en diætist og en kostvejleder

De to udtryk minder meget om hinanden og bliver ofte forvirret sammen. Men der er en vigtig forskel:

  • Kostvejlederen har ofte ikke en offentlig uddannelse og arbejder med rådgivning af private uden mulighed for støtte. De rådgiver bredt omkring kost, sundhed og livsstil.
  • Diætisten (eller den kliniske diætist) arbejde forebyggende med kostvejledning, men kan også arbejde med syge mennesker tilknyttet sundhedsvæsnet. Det er en beskyttet titel, der kræver man har en autorisation fra sundhedsstyrelsen.

Relevante links om at blive kostvejleder

Mere du kan blive