hvordan | bliver | jeg

Din guide til karriere, drømme og et bedre liv

Hvordan bliver man tegnsprogstolk?

Kunne du tænke dig at hjælpe handicappede med at oversætte, og er du god til at lytte, kommunikere og oversætte, så kunne det være noget for dig at blive tegnsprogstolk. Her kan du læse, hvordan man bliver tegnsprogstolk, og hvad det egentlig vil sige.

Hvad laver en tegnsprogstolk?

jeremy boland

Tegnsprogstolken Jeremy Boland oversætter til tegnsprog fra engelsk ved en officiel begivenhed.

En tegnsprogstolk og nogensteder kaldet en døvetolk arbejder typisk med at

 • Oversætte mellem mellem det talte sprog og tegnsprog for døve, døvblevne og døvblinde
 • En tolk taler typisk begge veje i samtalen, og hjælper altså begge parter
 • Tegnsprogstolkning er meget ofte “simultan”, fx. at man taler tegnsprog til modtageren, mens afsenderen taler på dansk- og omvendt.
Hvordan bliver man tegnsprogstolk eller døvetolk?

En tegnsprogstolk er ikke en beskyttet titel. Man kan derfor kalde sig tegnsprogstolk, hvis man kan arbejde i funktionen med at oversætte døvesprog. Der findes både tegnsprogstolke med og uden en kvalificerende uddannelse. Uddannelsen giver dig en lang række muligheder for at blive ansat i mere officielle funktioner som tegnsprogstolk.

 • Der er ingen krav til at blive tegnsprogstolk, hvis du er selvlært.
 • Mange tegnsprogstolke er selvlærte, ofte fordi de er i familie med en handikappet person, der har svækket hørelse eller er helt døv eller stum.
 • For at komme ind på professionsuddannelsen skal du have en uddannelse på gymnasialt niveau (læs mere om krav her).
 • Man kan også tage en professionsbachelor i Dansk tegnsprog og tolkning ved Professionshøjskolen UCC i Aarhus eller København. Du vil lære om tegnsprogskommunikation, tegnsprogsteori og dansk. Herudover vil du blive gjort fortrolig med den slags tolkning, der handler om tolkning mellem dansk og dansk tegnsprog for hørende, døve, døvblevne og døvblinde. Du vil desuden på uddannelsen lære om kultur, tolkeetik og tolketeori.
 • Uddannelsen tager 3 og et halvt år
 • Uddannelsen giver ret til S.U.

Hvad er forskellen på en tegnsprogstolk og en tolk?

En tolk oversætter tale fra et sprog til et andet, hvorimod en tegnsprogstolk oversætter mellem tegnsprog og et talt sprog. For at se mere om at blive “almindelig” tolk, se Hvordan bliver jeg tolk?

Gode links om at blive tegnsprogstolk

Mere du kan blive
Forrige

Hvordan bliver man bartender?

Næste

Hvordan bliver man barber?

2 Comments

 1. Avatar

  Caroline

  Det hedder ikke stum og døvesprog mvh en der har døve forældre

  • Niels Mikkelsen

   Niels Mikkelsen

   Hej Caroline. Det er rigtigt, at man ikke officielt benytter betegnelsen døvesprog, men kalder det tegnsprog. Det er dog en betegnelse, mange bruger i daglig tale, og som man også ser i offentlige medier. Derfor har vi valgt at bevare udtrykket.
   Betegnelsen “stum” kan godt benyttes. Det er ligesom døvhed et handikap, man kan have. Det er betegnelsen “døvstum”, som er tvivlsom, og vi derfor heller ikke benytter. Men at være stum er et medfødt eller opstået handikap der gør, at man fysisk ikke kan tale. Stumme bruger også tegnsprogstolke.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

© 2018 Hvordanbliverjeg.dk WordPress & Tema af Anders Norén