Hvordan bliver man sømand?

Elsker du havet? Kunne du tænke dig et selvstændigt og alsidigt job med at arbejde på et stort skib og rejse til fjerne steder? Så er det måske noget for dig at blive sømand. 

I denne artikel kan du læse mere om, hvordan man bliver sømand, og hvad det egentlig indebærer.

En sømand – enten en skibsassistent eller en skibsofficer – arbejder på et skib, og rejser med det til dets destinationer. Sømandens funktion afhænger af det skib, man sejler med, og den uddannelse, man har.

Hvad laver en sømand?

En sømand er en bred betegnelse, der omhandler en række forskellige professioner på et skib. Arbejdet afhænger af hvilken rolle, der er tale om.

  • En skibsassistent er den grundlæggende uddannelse, hvor man lærer om skibets funktioner, fortøjer, holder brovagt og vedligeholder / betjener maskiner.
  • En skibsofficer er herefter den generelle betegnelse for skibsfører, kaptajn og maskinmester, som byggerovenpå:
  • En maskinmester har ansvaret for drift og vedligeholder af skibets tekniske anlæg som motor, maskiner, automation og elinstallationer
  • En skibsfører eller styrmand styrer skibet og er ansvarlig for den maritime navigation
  • En kaptajn er skibets leder om bord, ansvarlig for destination, mandskab, sikkerhed og last

Hvordan bliver man sømand?

En sømand er en ældre betegnelse for en person, der arbejder til søs. Det er ikke en beskyttet titel, så du kan godt kalde dig sømand, hvis du sejler ud i din båd og har en mørkeblå kasket på. Men du får ikke et arbejde på et erhvervsskib, før du har den rette uddannelse.

  • Du skal elske havet. Du kommer til at arbejde på det hver eneste dag, og det er ikke nok, at du bare har det som et job. Du skal synes det er interessant og opløftende at være på det store hav.
  • Du kan sagtens være selvlært sømand – autodidakt. Men det er svært – for ikke at sige umuligt – at få job i det maritime uden en uddannelse.

Man skal altså have en uddannelse indenfor skibsfart få at få jobs indenfor det maritime, da moderne skibsfart er højteknologisk og kræver meget viden.

Hvad du også kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *