Kunne du tænke dig et kreativt arbejde, hvor du bruger både din hjerne og din fantasi, og hvis du mener du kan bidrage med noget nyt til verden, den ikke har læst før, så er jobbet som forfatter noget for dig. Her kan du læse, hvordan man bliver forfatter – og hvad det egentlig vil sige.
Hvad er en forfatter?
Der er mange forestillinger om en forfatter. Nogen ser en ensom, underlig kunstnerisk type for sig, andre en berømthed, der er kendt ved sit navn og sine romaner, og bliver interviewet på TV. En forfatter er dog mange ting – det betyder at du
- Forfatter tekst på fuld tid med at
- Skriver bøger, det kan være både fiktion, historie eller fakta
- Skriver noveller
- Skriver poesi, fx. digte
- Skriver manuskripter til film, teater eller TV
- Skriver andre dokumenter, f.eks. dokumentation eller vejledninger
- Får udgivet sine skrivelser til offentligheden
Der findes ikke en fast definition på en forfatter, dog vil vi her benytte den definition, at en forfatter arbejder fuld tid med at skrive, og som på en eller anden form får udgivet nogen af sine værker.
Hvordan bliver man forfatter?
At være forfatter er ikke en beskyttet titel, men noget, alle i princippet kan kalde sig, hvis de arbejder på fuldtid med at skrive selvstændige værker, og får dem udgivet, så andre kan læse dem. Ser man på forfattere i Danmark afhænger deres baggrund også af, hvilken type af forfatter, de er. Der er forskellige veje at gå:
- En akademisk baggrund, f.eks. kandidat i historie, hvorfra du benytter din faglige baggrund til at udgive faglitteratur om historie, økonomi, psykologi, IT eller meget andet. Det er meget typisk, at forfattere har en sådan baggrund, da den akademiske uddannelse ofte i sig selv giver en vis dannelse i struktureret skrivning, research og formidling
- Man kan tage en 2 årig kunstnerisk uddannelse på Forfatterskolen i København. Uddannelsen er gratis og giver mulighed for SU.
- Er du specifikt interesseret i at skrive til børn, kan uddannelsen Forfatterskolen for Børnelitteratur være noget for dig. Den tager også 2 år og er en deltidsuddannelse, men koster 25.000 kr. og er ikke SU berettiget
- Du kan også tage kortere uddannelser, som fx. højskole for forfattere. Visse efterskoler har også forfatterlinjer.
- Det er muligt at tage enkeltstående kurser i at blive forfatter, skriveworkshops og lignende over hele landet. Nogen skoler har også udelukkende skrivekuser som fx. Skriveskolen Hemingway eller Brønderslev Forfatterskole.
- Blot skrive en bog eller et værk uden forudsætninger, og lykkedes med at få den udgivet. Der er ingen krav om, at du skal have en bestemt uddannelse for at få udgivet et værk. Det kan dog ikke afvises, at det ofte hjælper på eens CV overfor forlagene.
10 praktiske trin til at skrive en bog
Måske har du bare lyst til at komme igang med at skrive, brænder endda for det, men er ikke rigtig kommet “ud over rampen”. Men det er muligt! Her er hvad du gør
- Læs: Du kan ikke selv blive forfatter og få inspiration, hvis du ikke læser andres værker.
- Prøv først: Test dine egne evner med at skrive, inden du går i gang med det rigtige værk. Opret fx. en blog om det emne, du vil skrive om. På denne måde får du både træning i at skrive, og kommer nærmere på den faktiske idé om, hvilken bog, du skal forfatter
- Notér dine idéer ned i en periode, hvor du opsamler input til dit emne, inden du egentlig går i gang med at skrive
- Indret en arbejdsplads til at skrive på (dette kan du gøre imens du noterer idéer) med de nødvendige faciliteter. En forfatter skal ikke bruge ret meget. En computer, en god kontorstol, et bord, adgang til rindende vand. Indret det derefter efter din egen smag.
- Skaf dig tiden til at skrive, og organiser din tid omkring det at skrive. En ting du fx kan gøre er at tage den type af kalender, du ellers bruger i hverdagen, og reserverer nogen faste tider, hvor du skriver (og har slukket telefon, internet o.l, så du ikke kan distraheres).
- Skriv dét, der kaldes en synopsis. Der er en ramme for din bog, der forklarer dens overordnede handling, struktur og opbygning. For en fagbog kan det være en struktur over de faglige emner, for en roman et handlingsplot
- Skriv: Lad skrivningen drive skrivningen. Forfattere vil kunne nikke genkendende til, at den bedste måde at komme ud over en skriveblokade er at begynde at skrive. Selv om det måske er noget vrøvl i starten.
- Blev ved at skrive: Een af de vigtigste egenskaber for at blive forfatter er at blive vedholdende. Når en løber har sat sig for at løbe en maraton, er der ikke ret mange, der stopper undervejs. Der er måske nogen, der ikke får den bedste tid, men de løber løbet! Det skal du også. Fortsæt med at skrive – også når du ikke har lyst.
- Korrektur: Lad manuskriptet ligge nogen uger, og læs derefter korrektur. Du kan også få andre til at hjælpe dig med korrektur. Lav de rettelser, der kommer ud af korrekturen
- Indsend dit manuskript til forskellige forlag. Vær forberedt på afslag, for det er helt normalt. Får du afslag, skal du bare fortsætte. Det er typisk først efter det 20’ende “nej”, at der kommer et “ja”.
Gode links
- Tag testen: Kan du blive forfatter? (forfatter.blogspot.com)
- Forfatterskolen København (forfatterskolen.dk)
- Writers Academy (Writersacademy.dk)
- Københavns Kunstskole