Er du nedtrykt og ude at stand til at samle tankerne? Påvirker det dig så meget, at du ikke længere er i stand til at arbejde? Så kan en sygemelding med stress være relevant for dig.
I denne artikel kan du læse, hvad en sygemelding med stress egentlig er, og hvad man skal foretage sig.
Hvad er en sygemelding for stress?
En sygemelding med stress, eller bare en sygemelding, vil sige at:
- At være sygemeldt med stress betyder, at du er syg
- Du er meldt syg fra dit arbejde eller din uddannelse
- Du er ude af stand til at arbejde set fra et lægeligt standpunkt
- Du modtager stadig løn eller understøttelse til en vis grad, så du kan forsørge dit selv
- Du kan være sygemeldt i en periode med kendt eller ukendt afslutning
- En sygemelding for stress er ikke forskellig fra andre sygemeldinger i den forstand, at det er en sygemelding.
Hvordan bliver man sygemeldt med stress?
At være sygemeldt med stress er en lægelig vurdering, andre skal tage. Du kan ikke bare beslutte, at “nu har jeg stress, jeg tror jeg sygemelder mig”. Du skal have foretaget en diagnose og der skal være en lægefaglig vurdering af, at du ikke er i stand til at arbejde. Her er de typiske trin i forbindelse med en sygemelding med stress.
- Typisk er det første tegn et symptom, så stærkt, at du siger stop. Du når et punkt, hvor du kan mærke, at du kan ikke mere. Nogen mennesker oplever fysiske symptomer som fx. at besvime, andre oplever at de psykisk mister evnen til helt at fungere, kommunikere og koncentrere sig. Du indser altså, at noget er galt. Hvad der sker kan være forskelligt fra situation til situation og menneske til menneske.
- Herefter er det første du skal gøre at melde dig syg til din arbejdsgiver. Det foregår typisk ved, at du ringer til din direkte leder
- Du behøver ikke fortælle, hvad der er galt. Det har din arbejdsgiver ikke krav på at vide.
- Herefter skal du kontakte egen læge og bestille en tid hurtigst muligt. Du er sygemeldt fordi du tror, at der er noget, der er galt. Det skal en læge vurdere, om du har ret i.
På dette tidspunkt er du sygemeldt uden at din arbejdsplads nødvendigvis ved, at der er tale om et potentielt længere forløb. Måske er du frisk efter 2 dage – men formentlig ikke. Det længere forløb starter på følgende måde.
- Du mødes med din læge, hvorefter lægen stiller en diagnose om det næste trin. Lægen vil udfra din sygdomshistorik kunne forstå, om du virkelig ikke er i stand til at arbejde pga. stress.
- Hvis lægen støtter dig og stiller en diagnose om uarbejdsdygtighed, kan du bede lægen om en lægeerklæring, der bekræfter, at du ikke er i stand til at arbejde med din tilstand og dine symptomer
- Denne lægeerklæring leverer du til din arbejdsgiver hurtigst muligt. I visse tilfælde gør lægen det for dig
- Det er normalt, at du samtidigt henvises til en psykolog, der kan støtte dig i et længere forløb
- En anden mulighed er, at lægen foreslår noget andet. Det kan f.eks. være en psykiater eller en anden speciallæge. Så er det dog typisk ikke stress, men en anden lidelse, han vurderer, at du har
- Du er nu sygemeldt med lægeerklæring overfor din arbejdsgiver
- Nu træder systemet igang hvor det vurderes om du skal modtage sygedagpenge, løn, og hvor længe perioden skal være. Det kan være, at lægen har anbefalet en periode på fx. en måned, og at I genvurderer situationen efter det.
- Du holder din arbejdsgiver orienteret omkring din situation og det forventede tidspunkt for din tilbagekomst.
- Efter en periode med sygemelding har du grundlæggende 3 muligheder:
- Du bliver rask og vender tilbage til dit arbejde
- Perioden med stress sygemelding udvides med en ny slutdato
- Det vurderes, at du permanent ikke er i stand til at varetage et arbejde pga. din psykiske tilstand. I dette tilfælde søger du førtidspension.
Gode links
- Sygemeldt – trin for trin (Københavns kommune)
- Sygemeldt med stress (Altompsykologi.dk)