Hvordan bliver man god til at løbe?

Er din kondition og din sundhed vigtig for dig? Vil du gerne kunne holde en god tid når du løber, og blive bedre for hver gang, du er ude? Så er det en god idé konkret at arbejde på at blive bedre til at løbe.

I denne artikel kan du læse om, hvad der skal til for at blive bedre til at løbe, og hvor meget det kræver af dig.

Løb sport
At være god til at løbe kan betyde mange ting. Men en klar fordel er, at man kan deltage i løb sammen med andre og gennemføre det – måske endda til en god tid.

Hvad vil det sige at være god til at løbe?

En person, der er god til at løbe, er i stand til at:

  • At være god til at løbe er relativt. Det handler ikke om, at du sammenligner dig med en rangliste af de hurtigste løbere – men at du sammenligner dig med dig selv.
  • Er i stand til at holde en konstant hastighed, som man kan variere, når man ønsker det
  • Kender sin krop og ved, hvilken hastighed der passer til distancen, så man ikke udmattes inden sit mål
  • Løber med overskud, så man kan klare forhindringer som fx. bakker
  • Løber på den korrekte måde med kroppens position og holdning
  • Holder en god tid
  • Er i stand til at udvise udholdenhed over en længere distance

Hvordan bliver man god til at løbe?

For at blive god til at løbe, skal du en række trin igennem.

  • Trin 1: Find din motivation
    Det er vigtigt, at du finder din motivation frem, hvis du ikke er ret god til at løbe. Det er ikke svært, men kræver alligevel, at du sætter dig nogen mål. Er du parat til at bruge den tid, der skal til – måske nogen uger eller nogen måneder? Er du klar til bruge noget mere af din tid?
    Du kan fx. finde din motivation til at tænke på, hvor rart det er at have en bedre kondition og have mere energi i hverdagen. Og så er det også meget motiverende at se sig selv blive bedre. Så glæd dig!
  • Trin 2: Anskaf dig det rigtige udstyr
    Du bliver ikke god af dit udstyr, men det hjælper og motiverer dig. Anskaf dig først og fremmest nogen sko, der er gode nok, og noget tøj, du kan løbe i. Herefter kan du udvide med en løbeapp, løbeur, og meget andet, når du bliver bedre.
  • Trin 3: Løb
    Man bliver bedre til at løbe af at løbe. Det er ikke så svært. Læg en plan for, hvor meget du vil løbe – og hold den. Væbn dig med tålmodighed, og giv ikke op.
  • Trin 4: Spis sundt
    Når du begynder at løbe mere finder du ud af, hvor meget din kost betyder. Du får brug for mere energi, end du havde før, og den skal kunne holde længere. Det betyder, at de tomme kalorier ikke længere er så gode.

Konkrete løberåd

  1. Lav et program: Din plan for hvornår og hvor meget du vil løbe er en vigtig del af at komme i gang. Du kan altid justere planen undervejs. Hvis du er begynder, så find et at mange begynderprogrammer, så du kan løbe op til 5 km. Der findes også andre programmer som fedtforbrænding, intervaltræning, marathon, halvmarathon og tidsforbedring.
  2. Varm op og køl ned: Sørg for at varme dine muskler ved bevægelse inden du sætter ud i hårdt løb. Og køl ned ved at strække dine muskler og slappe korrekt af, når du er færdig.
  3. Træn varieret. Beslut dig for at løbe hurtigt, langsomt og i forskellige kadencer. Skift imellem de forskellige typer af løb, eller kombiner dem i den samme træning, f.eks. ved at løbe i 1 minut, sprinte i 10 sek, osv.
  4. Løb til din grænse: Giv den gas, og træn hårdt. Det er ved din grænse, at du bliver bedre, ikke inden.
  5. Men ikke over den: Men find din grænse. Du skal ikke ødelægge dig selv.
  6. Restituer: Det er vigtigt, at du giver din krop plads og tid til at hele. Du skal ikke løbe hver dag, men 2-3 gange om ugen, hvis du vil være god. Det kan faktisk gøre mere skade end gavn at løbe hver dag.

Gode links

Andre ting, du kan blive

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *