At være læge er et ansvarsfyldt job, hvor andres menneskers fortsatte helbred i en stor grad er i dine hænder. Her kan du læse mere om, hvordan du bliver læge, og hvad jobbet indebærer.
Hvad er en læge?
Du har som læge ansvaret for at:
- diagnosticere patienter – dvs. identificere, hvilken sygdom, patienten har
- rådgive patienter
- udskrive medicin
- udføre operationer, større eller mindre fysiske indgreb, på patienter
- faglig ledelse af andre sundhedsfaglige, fx. sygeplejerske
Som læge er du typisk ansat på et hospital, men det kan også være en lægepraksis, en privatklinik, i militæret eller i en lignende mobil funktion.
Hvordan bliver jeg læge?
Det er en længere uddannelse at blive læge, og har ry for at være et krævende studie. Det er også en beskyttet titel, som man kun kan benytte, hvis man har taget den rigtige uddannelse og fået autorisationen som læge.
- Du skal først have en gymnasial uddannelse. Der er lige nu et rekordhøjt krav på 11,2 i gennemsnit (2015) på kvote 1.
- Lægestudiet på universitetet, også kalde Medicinstudiet, foregår i København, Aalborg, Aarhus eller Odense. Det er et meget intellektuelt krævende studie, som man ikke kommer sovende igennem. Efter 6 og et halvt år og afsluttende eksamen tager du det såkaldte lægeløfte og kan kalde dig Cand. Med. eller “læge”. Du får SU under forløbet.
- Herefter starter en klinisk basisuddannelse som består af to 6 måneders perioders lønnet arbejde på forskellige typer af medicinske afsnit.
- Herefter kan du søge ledige lægejobs eller starte egen praksis
- Vil du være speciallæge skal du søge optagelse i en af de mange specialeretninger indenfor 4 år efter afsluttet klinisk basisuddannelse – se Hvordan bliver jeg speciallæge?
Gode links om at blive læge
Læs mere om hvordan man bliver læge på:
- Bachelor i medicin (Uddannelsesguiden)
- Lægeuddannelsen i Danmark (Wikipedia)
- Medicinuddannelsen (Aarhus Universitet)