Lastbilchauffører smiler altid, og opfører sig pænt på motorvejen – det kan man desværre ikke altid sige om privatbilisterne. En lastbilchauffør har sit køretøj som arbejdsplads og masser af frihed. Kunne du tænke dig at blive chauffør i en lastbil, så skal du læse videre her.
Hvad laver en lastbilchauffør?
Jobbet som lastbilchauffør, eller godschauffør, som det også en smule mere politisk korrekt kaldes, betyder at du
- Kører med lastbil, typisk for en vognmand eller et transportfirma
- På- og aflæsning af de varer, du kører med
- Kørsel med lastbil over kortere eller længere afstande
- Ansvarlig for truckens sikkerhed (tjekke bremser, dæk osv)
- Administrativt arbejde såsom registrering af varer, indtastning af køretider og lignende
- Arbejde sammen med personer, hvor du ankommer eller rejser fra, f.eks. lagermedarbejdere, kunder og lignende
Hvordan bliver man lastbilchauffør?
For at blive lastbilchauffør skal du gøre følgende:
- Kørekort B: For at tage kørekort til lastbil skal du forinden allerede have kørekort til almindelig personbil, som hedder kørekort B.
- Stort kørekort / Kørekort C: For at køre lastbil og søge jobs som lastbilchauffør skal du have et såkaldt kørekort C, som er kørekort til lastbil. Hvis du ikke har dette kørekort skal du tage kørekortet på en privat uddannelse – en erhvervskøreskole.
- Uddannelse til lastbilchauffør: Det er muligt at tage transportuddannelser ved firmaer som DEKRA, UCPlus og AMUJuul, som også kan hjælpe med at skaffe en læreplads. Kurset tager omkring 30 kursusdage og prisen varierer, men kan fås helt ned til omkring 4.000 kroner, hvis du allerede er i job og dit arbejde sender dig på et kursus. Er du ledig skal du kontakte dit jobcenter med henblik for at tage et kørekort.
- Vogntog: Mange vognmænd kræver en tilføjelse til kørekort C, der giver mulighed for vogntog. Dette ekstra kursus tilbydes af nogle uddannelser på markedet, fx. AMUJuul.
- Krav til uddannelse:
- Du skal være 18 år gammel. Er du under 21 år er chaufførkurset lidt længere tid.
- Du skal også have normalt syn for at kunne tage kørekortet og levere en helbredserklæring.
- Du skal desuden kunne læse, tale og forstå dansk
- Robust fysik: Jobbet som lastbilchauffør er et fysisk krævende job. Du skal have gode kræfter til læssearbejdet, og god koncentration til de lange stræk på motorvejen. Det er ikke for børn at være lastbilchauffør
Hvordan man finder job som lastbilchauffør?
Ledige stillinger som lastbilchauffør findes som andre ufaglærte stillinger både internt hos transport og logistikfirmaer, men kan ofte også findes på almindelige jobsites som Jobindex, Ofir og Jobzonen.
- Google: Du kan google efter ledige stillinger som lastbilchauffør. Nogengang er jobs slået op på mindre firmaers egne hjemmesider. Kig dig derfor lidt omkring på Google og ikke bare på jobsites
- Søg lokalt på denne måde, ved f.eks. at søge på Google “lastbilchauffør esbjerg“
- Jobsites: Søg efter chaufførjobs på sites som Jobindex, Ofir, Jobzonen, JobRapido eller Stepstone
- Jobsites med jobagenter: De fleste jobsites kan man oprette en e-mail søgeagent, der sender dig tips om nye jobs. Der tager et par timer at oprette de forskellige søgeagenter, men tiden betaler sig hurtigt hjem. Du behøver ikke søge selv.
- Kontakt: Kontakt selv de større firmaer selv, som du ved har lastbiler i nærheden, på havnen eller i de lokale fabrikker. Gå ind og spørg efter et arbejde. De fleste steder har man langt bedre chance ved personligt fremmøde.
Gode links
Gode links om hvordan man bliver lastbilchauffør
- Lastbilchauffør (Uddannelsesguiden)
- AMU Juul (Transportuddannelser)
- DEKRA (Transportuddannelser)
Mere du kan blive
Tak til alle lastbilchauffører!
Til alle lastbilchauffører fordi I kører så meget pænere end os andre, og får Danmark til at fungere. Tak! /forfatteren