En af barndommens måske største drømme er at blive astronaut. Det er muligvis også det mest spændende job i verden. Der er rent faktisk muligt at leve denne drøm ud, selv om den er for de få. Her kan du læse, hvordan du bliver astronaut, og hvad det egentlig indebærer.
Hvad laver en astronaut?
En astronaut har som arbejde at:
- arbejde på en rumstation
- udsendes på missioner i rummet
- lave videnskabelige forskningsprojekter under sin udsendelse, fx udføre eksperimenter
- pilotere rumfærgen og maskiner som f.eks. satelitkraner og lignende
- overvåge egen krop og helbredstilstand, mens man befinder sig i rummet.
- Din egen krop er også et eksperiment under udsendelsen
- Arbejdsdagen er typisk fra 6 om morgenen til 21:30 om aftnenen
- Der udføres 2-3 timers fysisk træning om dagen for at vedligeholde muskler og fysik i vægtløs tilstand
- Astronauten arbejder på jorden før og efter udsendelsen med at planlægge missionen, og arbejde med de resultater, der kom ud af missionen, og med hvad der relaterer sig til rumfart og forskning for rumagenturet
- Det meste af tiden som astronaut befinder man sig på jorden
Hvordan bliver man astronaut?
Astronaut er et af de mest sjældne job i verden og det er derfor meget, meget svært at blive astronaut. For en dansker er det særdeles svært, fordi vi ikke har noget rumagentur, der er på egne missioner.
- Danmark i ESA: At blive astronaut som dansker betyder typisk, at man optages som kvalificeret kandidat i det europæiske astronautkorps. Danmark er medlem af det europæiske rumagentur ESA (European Space Agency)
- Du kan ikke søge ind på en skole eller en uddannelse
- Du har typisk allerede en uddannelse og stor erfaring indenfor videnskab og tekniske fag, og har måske arbejdet med fly eller som pilot, testpilot eller flyingeniør
- Udfra disse kvalifikationer kan du så søge de meget få åbne stillinger, der findes i ESA. Det gøres ved at udfylde et ansøgningsskema på nettet.
- Timing: Udover dette kræver det bare særdeles god timing. Der kan gå år imellem, at en stilling åbner sig op. I ESA var den første åbne stilling i 1992. Der gik 16 år, før den næste stilling blev slået op.
- Til denne stilling kom danskeren Andreas Mogensen igennem og blev astronaut i 2008. Der var 8.413 andre kandidater til jobbet.
- Din krop vel blive gennemchecket for at kontrollere, at den kan modstå den anderledes fysik, den kommer ud for i rummet. Du skal derfor være i særdeles god form.
- Som fx. amerikaner er det muligt at blive uddannet astronaut gennem NASA, hvilket dog ikke garanterer udsendelse i rummet. Deres astronautkorps har omkring 300 nuværende og tidligere medlemmer
Hvad siger den danske astronaut, Andreas Mogensen, om at blive astronaut?
Andreas Mogensen lægger vægt på tre ting, der landede ham jobbet: Uddannelse, Helbred og Personlighed. Andreas Mogensen var selv uddannet civilingeniør med speciale i rum- og luftfart, og tog en doktorgrad i rumfart i U.S.A.
“Du skal kunne holde hovedet koldt og ikke gå i panik.” – Andreas Mogensen, kilde: videnskab.dk
Andreas Mogensen blev udsendt på sin første mission i 10 dage den 2. september 2015, hvor han blev sendt afsted til den Internationale Rumstation, ISS.
Gode links
- Astronaut (Uddannelsesguiden)
- How to become and ESA astronaut (esa.int)
- Det skal der til (videnskab.dk)
- Sådan gjorde jeg (videnskab.dk)