Synes du kemi, bioteknologi, mikrobiologi og analyseteknik er spændende? Kunne du tænke dig at hjælpe med at opfinde nye produkter, metoder og materialer? Så kan det måske være noget for dig at blive laborant. I denne artikel kan du læse mere om, hvad en laborant er, og hvordan man kommer denne vej i sin karriere.
Hvad er en laborant?
En laborant arbejder med mange forskellige typer af opgaver i et laboratorium
- Undersøgelser og analyser, fx. af medicin eller fødevarer
- Deltager i udvikling af produkter, eksisterende som nye
- Foretager kvalitetsstyring og -kontrol
- Arbejder med avanceret bioteknisk og kemiteknologisk udstyr
- Opsamler og deler sine resultater i rapporter og præsentationer
- Samarbejder med andre faggrupper som fx. forskere og produktionsledere.
De fleste laborantstillinger er at finde i levnedsmiddelindustrien (bryggerier, mejerier mv), medicinalindustrien, den kemiske industri eller indenfor farve, tekstil, lak og kosmetik. Det kan også være fødevareregioner eller i et forskningslaboratorium.
Hvordan bliver man laborant?
At laborant er ikke en beskyttet titel, men en generel betegnelse for en person, der arbejder på et laboratorium. Men det er også betegnelsen for en specifik erhvervsuddannelse du kan tage, som giver adgang til at arbejde på et laboratorium.
- Du skal først have en gymnasial uddannelse eller en anden 3årig erhvervuddannelse
- På uddannelsen vil du lære fag som mikrobiologi, kemiteknologi, bioteknologi, kvalitetskontrol, vand, miljø, kemisk syntese, fermentering og meget mere.
- Som laborant har du også mulighed for senere at læse videre på bachelor- eller kandidatniveau. Det giver dig rig mulighed for mange forskellige typer af stillinger indenfor forskning og teknologi.
- Du kan også blive laborant ved at tage en karriere som forsker. Her vil man dog typisk ikke betegne sig selv som laborant.