Drømmer du om et arbejde indenfor færdsel? Kunne du tænke dig at gøre trafikken mere sikker ved at teste om de unge kan få deres kørekort, når de melder sig klar til det? Så skal du måske overveje at blive køreprøvesagkyndig.
Her kan du læse lidt mere om, hvad der skal til for at blive køreprøvesagkyndig, og hvad en køreprøvesagkyndig egentlig laver i løbet af en dag.
Hvad laver en motorsagkyndig?
En motorsagkyndig, nu mere korrekt kaldet en køreprøvesagkyndig, i gamle dage kaldet en bilinspektør, arbejder med at teste køreelever:
- Foretager køreelevens endelige test
- Resultatet af testen betyder, om køreeleven får sit kørekort eller ej
- Tester også personer, der skal generhverve kørekort efter at have mistet det
- Kører med under køreelevens test i trafikken
- Beder køreeleven om at foretage forskellige manøvrer og parkeringsøvelser i trafikken
- Kan spørge køreeleven om forskellige ting, denne skal vide: F.eks. om trafikregler, hvordan man tjekker oliestand, regler for bilens dæk o.l.
- Foretager den endelige vurdering af, om køreeleven er bestået eller ej udfra en række kriterier
- Den motorsagkyndige beslutter og afgiver resultatet på stedet
- Hvis køreprøven bestås underskriver den motorsagkyndige et dokument, der fungerer som midlertidigt kørekort for køreeleven
- Har administrativt arbejde i forbindelse med afrapportering, aftalebookning o.l.
Som køreprøvesagkyndig arbejder man på een af landets 50 prøvesteder. Der findes også et rejsehold, hvilket betyder, at nogle køreprøvesagkyndige kører rundt til forskellige prøvesteder for at afhjælpe belastningen.
Funktionen overgik i 2021 fra Politiet til Færdselsstyrelsen.
Hvordan bliver man køreprøvesagkyndig?
At være køreprøvesagkyndig betyder, at man er ansat som køreprøvesagkyndig hos Færdselsstyrelsen:
Artiklen opdateres løbende. Har du viden om, hvordan man bliver køreprøvesagkyndig, må du gerne skrive til os under kontakt, eller efterlade en kommentar her på siden.
- Den samfundsmæssige opgave med at stille køreprøvesagkyndige til rådighed blev overtaget af Færdselsstyrelsen fra Politiet i oktober 2021.
- Ved samme lejlighed blev mere end 100 politi-ansatte, der tidligere havde rollen hos politiet, overført til Færdselsstyrelsen.
- For at blive køreprøvesagkyndig skal du derfor gennem en intern uddannelse hos færdselsstyrelsen i forbindelse med din ansættelse
- Derfor starter ansættelsen typisk i forbindelse med et jobopslag fra færdselsstyrelsen. Se ledige stillinger
- Færdselsstyrelsen skriver, at de nu er ansvarlige for at uddanne de køreprøvesagkyndige. Det vil sige, at det ikke nødvendigvis kræver, at man er politibetjent, som det tidligere gjorde.
- Der ansættes i stigende grad ansat civile (f.eks. bilsagkyndige og kørelærere) til at foretage køreprøverne, for at følge med den store efterspørgsel og nedbringe ventetiderne. Se Hvordan bliver jeg kørelærer?.
Gode links
- Færdselsstyrelsen overtager køreprøvesagkyndige per okt 2021 (Færdselsstyrelsen)
- Rejsehold på vej (Færdselsstyrelsen)
- Ledige stillinger (Færdselsstyrelsen)
- Civile køreprøvesagkyndige skal erstatte politifolk (Horsens Folkeblad)
Kan en pensioneret politimand blive køreprøvesagkyndig?
Opgaven er nu overgået til Færdselsstyrelsen, og det er ikke entydigt, hvilke krav, der er til ansættelsen længere. Vores bedste råd er at søge åbne stillinger på https://fstyr.dk/da/Job/Ledige-stillinger eller kontakte Færdselsstyrelsen direkte. Der er ingen tvivl om, at du har gode forudsætninger som tidligere politimand.