Hvordan bliver man skuespiller?

Skuespiller er en drøm for mange. Men det kan også blive din virkelighed. Læs gode råd og konkrete trin, du kan tage for at blive skuespiller.

Kunne du tænke dig at blive et kendt ansigt? Er du i stand til at leve dig ind i en anden rolle, og kommunikere rollen videre til andre? Så er det måske noget for dig at blive skuespiller.

I denne artikel kan du læse, hvordan man bliver skuespiller, og hvad det egentlig indebærer.

En af verdens mest populære skuespillere er den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau. Han startede som filmskuespiller i danske film, fx. i Nattevagten (1994). Her ses han som rollen som Jamie Lannister i Game of Thrones (HBO).
En af verdens mest populære skuespillere er den danske skuespiller Nikolaj Coster-Waldau. Han startede som filmskuespiller i danske film, men har nu gjort karriere i USA. Her ses han som rollen som Jamie Lannister i Game of Thrones (HBO)

Hvad er en skuespillers arbejde?

En skuespiller arbejder med at

  • Optræder i en bestemt rolle
  • Rollen kan være i forskellige medier som teaterskuespil, spillefilm, reklamefilm, informationsvideoer eller lignende
  • Kan være solist eller entertainer i fx. kabareter og revyer
  • Optræder istedet for, dvs. som en fiktiv person, eller som portræt af en anden levende eller afdød person.
  • Ordet skuespiller kommer også herfra, i det han eller hun “spiller” en rolle, der “skuer” (ser ud) som en værende en anden person. På engelsk er ordet “actor”, af “act” = “lade som om”.

En skuespiller arbejder typisk på teatre eller i film- og tv-branchen, eller kan blive underviser på fx private højskoler eller uddannelser indenfor skuespil.

Hvordan bliver man skuespiller?

At være “skuespiller” er ikke en beskyttet titel. Man kan i princippet kalde sig skuespiller, hvis man fuldtid arbejder med at optræde som skuespiller i film, teater eller et andet medie.

Vejene til at blive skuespiller er mange – alt fra selvlærte til statsligt uddannede skuespillere.

  • Mange skuespillere er selvlærte, eller “autodidakte”, og er blevet opdaget ved tilfældigheder, eller “castet” (udvalgt ved en begivenhed), og efterfølgende gør karriere. Eksempler på dette er den danske skuespillerinde Sofie Gråbøl.
  • Ved en “casting“/”audition” er der mulighed for at vise, om man er egnet til en bestemt rolle. Ved en casting forsøger både uddannede og ikke-uddannede skuespillere at vise, at de er den rette person til rollen.
  • Det er muligt at tage mange forskellige kurser i skuespil ved en række private skoler
  • Man kan blive uddannet “filmskuespiller” ved private uddannelser som Det Danske Filmskuespiller Akademi. Uddannelsen koster 116.000 kr for 1 års grunduddannelse
  • Københavns Film- og Teaterskole uddanner også skuespillere.
  • Den statslige uddannelse ved Statens Scenekunstskole (tidl. Statens Teaterkunstskole) er den mest anerkendte uddannelse som filmskuespiller. For at blive optaget skal man bestå 3 prøver. Grunduddannelsen til skuespiller tager 3 år og kan tages ved Skuespillerskolen i Aarhus, Odense eller København. Et eksempel på en skuespiller med den statslige uddannelse er Nicolaj Coster-Waldau.
  • Skuespillere kan sagtens have forskellige baggrunde og spille i den samme film. Som eksempel har Sofie Gråbøl og Nicolaj Coster-Waldau spillet sammen i Nattevagten (1994). Den ene har en statslig skuespiller uddannelse, den anden har ikke. Kan du gætte hvilken?

Skal man være uddannet for at blive skuespiller?

Selv om det ikke er et krav, at man har en skuespilleruddannelse for at gå til casting, er chancerne for at blive optaget, komme videre og gøre karriere større, hvis man har uddannelsen. Det er ikke bare pga. titlen, men fordi man lærer arbejdet som skuespiller.

Men det øger ógså chancen ved auditions, hvor der heller ikke er tvivl om, at de anser skuespillere fra statslige uddannelser som havende et forspring.

Det betyder dog ikke, at du ikke kan klare dig uden!

Fag på skuespillerskolen

Som skuespiller har man blandt andet fag som sang og taler, og har forskellige bevægelsesfag, hvor man lærer at beherske sin krop. Man har også fag som dramaturgi, karakterudvikling og fysiodramatik.

5 gode råd til at blive skuespiller

At blive optaget som skuespiller på en uddannelse, eller komme til at spille i en film efter en casting, er ikke et spørgsmål om held. En række faktorer har stor betydning for dine chancer. Her er de vigtigste fem.

  1. Gå til en masse auditions. Du bliver ikke til noget som skuespiller, hvis du bare prøver en enkelt gang, og ikke bliver optaget, og lader dig slå ud af det.
  2. Kend din karakter. Læs op på den rolle, du skal spille, og lev dig ind i det. Lev livet – også tankelivet – så meget du kan som den person, du skal spille.
  3. Få noget erfaring. Deltag i alle typer af skuespil, du kan få fingrene i, for at bygge noget erfaring. Det kan være skolespil, lokale teatre, revyer, dukkespil og meget mere.
  4. Arbejd med din stemme. Din stemme er vigtigere end dit udseende. Du skal f.eks. arbejde med både din stemmeføring og din accent
  5. Netværk. At kende de rigtige mennesker og blive inviteret til de rigtige begivenheder betyder meget. Hvis du ikke kender nogen, som betyder noget, så begynd at netværke med andre online, eller med mennesker i skuespilmiljøet.

Gode links

Mere du kan blive

3 Kommentarer

  1. Hej jeg tænkte på det med skuespil til film om de kan bruge døve som taler tegnsprog?
    Er det så muligt at komme ind eller ej?
    For det står der ikke noget om.

  2. Hej jeg vil gerne være skuespiller jeg er selvlært og har ikke styr på det der med at komme ind i skuespiller prangcen jeg er 12/5 år gammel og har gået til skuespil i 3/5 år

    • Hej jeg vil gerne være skuespiller og er kæmpe film elsker men har ingen erfaring i at være skuespiller og har aldrig optradet før, jeg er 19 år og håber ikke at det er for sent for mig er der nogle gode råd om hvad jeg kan gøre

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *