Er du god med en kniv? Kunne du tænke dig at tilberede kød, og udskære det til den helt rigtige middag? Så er det måske noget for dig at blive slagter. I denne artikel kan du læse mere om, hvad det vil sige at være slagter, og hvordan man egentlig får det som job.
Hvad laver en slagter?
En slagter har som arbejde at:
- Slagte dyr (dræbe dyret på lovlig vis)
- Partere dyr
- Skære kød ud. Udskæring skal passe til en bestemt ret eller til et bestemt marked i verden
- Klargøre kødet til videre madlavning. Det kan være yderligere tilskæring eller tilberedning.
- Kontrollere kødets kvalitet
- Besvare kunders spørgsmål, hvis du f.eks. er ansat i en slagterafdeling i et supermarked
- Give råd og vejledning om kødkvalitet og tilberedning
- En slagter (tidl. industrislagter) arbejder typisk i slagtehuse eller slagterier med partering og udskæring, eller som pølsemager.
- En gourmetslagter (tidligere detailslagter) derimod arbejder i butik, specialbutik, fiskehus eller detailhandlen med udskæring, detailskæring og tilberedning.
Hvordan bliver man slagter?
At være slagter er ikke en beskyttet titel. Enhverv kan kalde sig slagter, hvis man arbejder med at tilskære job som en fuldtidsstilling. Det er dog meget normalt, at man har taget erhvervsuddannelsen som slagter for at komme i betragtning til jobs.
- Du skal have en 9. klasses folkeskoleeksamen
- Du har herefter grundlæggende 2 forskellige muligheder for at gå videre
- Hvis du tager på Slagteriskolen i Roskilde bliver du uddannet slagter. Det er den “klassiske” slagteruddannelse, som sigter imod ansættelse som slagter i slagtehuse. Det er også en god vej du at gå, hvis du selv vil have en slagterforretning. Det tager 2 et halvt år, med yderligere mulighed for specialisering til forædling, svineslagter eller kreaturslagter.
- Hvis du istedet tager erhvervsuddannelsen som Gourmetslagter (tidligere kaldet Detailslagter), som findes på ca. 10 erhvervsskoler i Danmark, får du primært en uddannelse rettet imod ansættelse i specialforetninger, viktualie og slagteriafdelinger i detailhandlen. Det tager 4 år. Her lærer man udover udskæring om detailskæring, pålæg, tilberedning, kundeservice og meget mere. En gourmetslagter er enten specialiseret i butik, delikatesse eller slagtning.
- Under uddannelse vil du komme i lære som slagterelev eller slagtersvend under en slagtermester
- Det er dog muligt med begge uddannelse at få jobs indenfor slagterfaget. Det afhænger af det konkrete jobs og din egen erfaring og interesse
Der er mange muligheder indenfor slagterfaget. Du kan både arbejde i små og store butikker, på slagterhuse, i slagterier eller starte dit eget slagteri eller egen specialforretning. Du kan også bevæge dig overimod import / eksport, rådgivning eller meget andet.
Gode links
- Slagter og Gourmetslagter (Uddannelsesguiden)
- Slagteruddannelsen (Danske Slagtermestre)
- Gourmetslagter, grundforløb (Hrs)
- Gourmetslagter (Aarhus Tech)
- Slagter (ZBC Roskilde)